På Kottaberget hittar du flowtrails och en skillsarea eller teknikpark. Lederna och teknikparken är skapta med hjälp av grävmaskin och handkraft. De krattats och slätas till för att få en fin åkyta. Du rullar utför leden utan att behöva trampa och knappt bromsa. Doserade kurvor och små gupp gör att det skapas en känsla av flyt, eller flow. Det är som downhill fast för alla. Uppförslederna byggs i serpentiner och så enkla och trevliga att du knappt tänker på att du cyklar uppför.
Vi har skapat leder för dig som älskar att cykla, oavsett om du är stor eller liten, har en enkel eller avancerad cykel. Du måste bara orka cykla uppför. I alla fall en bit. För till skillnad mot ett downhillområde har vi ingen lift.
Lederna har olika längd och du möjlighet att bara åka en bit av dem. Du cyklar uppför så långt du orkar. Välj en led efter din förmåga. grönt är lättast och alla klarar en grön eller blå led, om farten anpassas. En blå led bjuder på hopp och utmaningar för dig som kan hoppa och skapa fart. De röda lederna kräver rätt utrustning och erfarenhet.
Skillsarea eller teknikparken erbjuder leder där du kan träna kurvtagning, hopp och balans. Du blir snabbt bättre och som ny cyklist kommer du känna dig tryggare i lederna efter ett besök i teknikparken. Du kan spendera hela ditt besök här, eller växla mellan flowtrails och skillsarea. I din entréavgift eller trailpass har du tillgång till hela arenan.
Katarina Rönnbacka Nybäck fick idén till att anlägga flowtrails på Kottaberget efter det att Sveaskog högg en del av skogen på berget. Först då kunde lutningen överblickas och jämföras med framgångsrika områden som Trysil i Norge och och andra leder i svenska och norska fjällvärlden. Kottaberget är inget fjäll, men lutningen och fallhöjden är densamma som Gullia i Trysil. Katarina kontaktade Sveaskog, Tillväxtverket, Nora kommun och region Örebro län, och ett år efter första mötet fanns en lämplig utlysning för förstudien. Fredrik blev intresserad av projektet och köpte raskt en grävmaskin. Efter en del byggnation för den lokala cykeklubben KulTur tog han sig an den första leden på berget. Fredrik och Katarina startade ett gemensamt bolag, Kottaberget Arena AB, och har sedan dess designat, byggt och utvecklat berget. Till hjälp har det funnits både ideella krafter och andra maskinförare. Att skapa ett besöksmål kräver också mängder av planerings- och förberedelsearbete. Det är hela processen med att söka pengar till bygglov och samrådsansökningar. Det är detaljritningar, möten, huvudbry och ofantlig lättnad när saker hamnar på plats. Det är både enkelt och svårt att bara vara två. Men snart är allt på plats. På ett hygge som inte tidigare var lönsamt eller roligt för någon finns nu flowtrails, en teknikpark, toalettbyggnad, vatten, el, en ny väg till området, cykeltvätt och snart en parkering. Hela Kottaberget Bike Arena invigs 2025.
Vill du ta del av våra kunskaper? Vi erbjuder studiebesök mot en kostnad, föreläsningar, hjälper andra områden att planera för projekt, byggnation och affärsutveckling. Du hittar mer information på www.svenskcykelutveckling.seeller genom att kontakt oss på info@kottaberget.se
Projektet finansierades av medel från Europeiska Jordbruksfonden, förmedlat av Tillväxtverket. Nora kommun är huvudman fram till oktober 2029. Sveaskog markägare och samverkanspartner. Orica, ett multinationellt företag med en fabrik i Gyttorp har också bidragit med projektmedel till satsningen. Leader Bergslagen finansierar ett KUL-projekt, Kottabergets unga ledbyggare, där barn och ungdomar var med och påverkade utformningen av teknikparken. Region Örebro Län har bidragit med projektmedel i förstudien och marknadsföringsprojekt, samt samverkan genom Bergslagen cycling, där Kottaberget Bike Arena är ett av cykelområdena. Kottaberget Arena AB är upphandlad ledbyggare, drifts- och utvecklingsansvariga, samt var medfinansiärer i vissa av projekten.
Kottabergets vänner är en förening som vill driva utvecklingen av Kottaberget. Det handlar om cykelleder, teknikpark såväl som att stötta utvecklingen av övriga friluftslivet med nya grillplatser, utsiktsplatser och vandringsslingor på berget.
Stödmedlem 150kr. Använd QR koden eller swisha till 123 638 18 91 eller betala till
BG 5676-2537
Skicka ett mail till medlem@kottaberget.seFyll i namn och adress
Kontakta info@kottaberget för samarbetsförslag eller om du vill sponsra satsningen.
Du kan också swisha en valfri summa i gåva.
Swisha till 123 638 18 91 eller betala till
BG 5676-2537