Inför besöket

Så här går det till

Hitta Hit
Gyttorp ligger 35 min från Örebro, 1 h från Karlstad, 2,5 h från Stockholm. 3,5 timmar från Göteborg och 4 h från Oslo. Du kan ta dig hit med tåg och sen lokalbuss. Karta hittar du här
Parkering
Parkera bilen på vår gratis parkering. Du hittar koordinaterna nedan.
Vill du parkera en husbil över natten tar vi ut en avgift som till exempel täcker extra användning av toalett och vatten. Den betalar du nedan.
Toalett finns vid Centralen, det vill säga startplatsen/parkeringen. Vi har ännu ingen dusch, men det finns en badplats 700 meter bort vid sjön Vikern.
KoordinaterBetala
Lös trailpass
För att nyttja arenan löser du ett trailpass. Du kan betala på plats eller i förväg genom att betala en avgift för varje cyklist från 7 års ålder. Utländska gäster kan betala genom Pay Pal. Hur du betalar hittar du nedan.
Betala
Kolla cykeln
Kolla över din cykel och utrustning. Är din hjälm hel och godkänd? Vi har hjälmkrav på Kottaberget. Kontrollera att:

-Däcken sitter fast och har tillräckligt med luft.
-Att styret sitter fast.
-Att bromsarna fungerar.
-Att inget skramlar eller sitter löst. Om du har snabbkopplingar, kontrollera dem.

När du åker utför rekommenderar vi att du sänker sadeln så mycket det går. Det blir både lättare, roligare och säkrare. Läs igenom fler tips om säkerhet och ditt ansvar här.
Börja cykla
Vid startplatsen hittar du en karta över området. Du parkerar precis i anslutning till teknikparken. För att nå flowlederna behöver du cykla genom portalen märkt flowtrails. Leden Botten tar dig till Mellanstationen. Där tar leden Upp vid för dig som vill nå Toppen av berget. Du kan välja att svänga av leden Botten på två ställen, vid Gruvan och vid Orten, för att köra några av de kortare lederna. Vill du cykla 1500 meter till Toppen kör du hela Botten Upp.
Välj rätt led
För att cykla säkert rekommenderar vi att du läser igenom informationen om gradering och ledbeskrivningen. Det hjälper dig att välja rätt led eller teknikbana efter din förmåga. Det finns jättebra tips hur du blir en säkrare och bättre cyklist under rubriken Cykla säkert.
Cykla säkert
Gradering
Kottabergets leder varierar från grönt till rött, där grönt är lättast och rött är svårast. En grön led klarar alla. Känns det tryggt och lätt med en grön led kan nybörjaren enkelt åka lugnt nedför en blå led. Den röda leden kräver förkunskaper och rätt utrustning då leden innehåller hopp, brantare terräng och ibland nivåskillnader som drop. Vill du veta vad ett drop är, kolla vår ordlista.
Ta en paus
Vid Centralen finns grillplatser och bänkar för dig som vill äta matsäck. Vid Mellanstationen och Toppen finns också möjlighet att ta en paus. Kom ihåg att ta med dig något att dricka och äta när du cyklar flowtrails. När du är längst upp eller längst bort på berget är det ganska långt tillbaka. Det finns endast dricksvatten vid Centralen.
Cykeltvätt
Cykeltvätt finns vid Centralen. Kottaberget Arena jobbar med miljö och hållbarhet i alla led. Om du ska använda någon form av tvättmedel till din cykel, så behöver det vara miljömärkt och biologiskt nedbrytbart. Står det flera i kö som väntar på att spola av sin cykel, får du nöja dig med att spola av cykeln snabbt och göra den ordentliga tvätten hemma.
Boende
Kottaberget Arena samarbetar med cykelvänliga boendeanläggningar. Det betyder att de minst erbjuder säker inlåsning av din cykel, cykeltvätt och information om cykelleder i området. Du hittar boende nedan. Du vet väl att Nora kommun också har ca 20 000 km skyltade crosscountry-leder för mountainbike, samt mängder av gps-rutter för gravel, vanlig cykel eller landsvägsrutter på asfalt. Du hittar alla leder på Bergslagen cycling.
Boende
Håll Kottaberget Bike Arena rent
Lämna inga spår efter dig mer än på Strava och andra sociala medier. För övrigt ska det inte synas att du varit här. Sopor lämnas vid sopsorteringen vid parkeringen eller tas med hem. Snälla hjälp oss att hålla cykelarenan i toppskick. Om du ser ett problem på lederna, rapportera det till oss. Det gör du nedan.
Rapportera
Andra aktiviteter
För dig som inte cyklar finns det massor av andra aktiviteter eller besöksmål. Du har flera möjligheter till vandring direkt från parkeringen och nära till bad. Det finns över 200 km skyltade xc-leder, möjligheter till gravelturer, landsvägscykling eller kortare rundor med standardcykel. Du kan besöka pittoreska trästaden Nora, äta Noraglass, gå mordvandring i maria langs fotspår, besöka mysiga butiker och äta mat i toppklass. Kanske vill du utforska den välbevarade gruvbyn Pershyttan. Följa med på en guidad tur tillbaka i historien eller till och med under jord. Du kan lätt fylla en hel semestervecka eller två med aktiviteter och besöksmål i och runt Nora. Läs mer på visitnora.se

Hitta hit

Gyttorp ligger 35 min från Örebro,
1 h från Karlstad, 2,5 h från Stockholm. 3,5 timmar från Göteborg och 4 h från Oslo. Du kan ta dig hit med tåg och sen lokalbuss. Vi har en parkering i foten av berget och precis bredvid Teknikparken. Kom ihåg badkläderna. Det finns en badplats i närheten.

Cykla säkert

Eftersom detta är ett cykelområde som är öppet dygnet runt, ställs det krav på dig som cyklist och din utrustning. Läs vad som krävs för att cykla inom Kottaberget arena, det vill säga både flowtrails och teknikområde. Det är lämpligt att föräldrar går igenom rekommendationerna med sina barn.

  • Cyklingen sker på eget ansvar, cykla inte över din förmåga.

  • Det är hjälmkrav inom Kottaberget Bike Arena.

Väder påverkar: Lederna är öppna dygnet runt, tänk på att leden kan förändras från dag till dag. Grenar kan blåsa ned, träd kan ha rasat, regn kan skapa fåror i lederna. Ledförhållandena förändras med årstiderna och vädret. Mountainbike är en sport för alla väder, men ha respekt för den extra utmaningen och risken regn, is, lera, damm och vind kan utgöra för dig.

Hoppa inte när det blåser: Vinden tar lätt tag i en cyklist som befinner sig i luften. Rulla över hoppen med markkontakt med båda hjulen när det blåser. Du är välkommen tillbaka för att hoppa när det är vindstilla eller endast blåser litegrann.


Pre-ride; Är det första gången på en ny led, ta det lugnt första åket för att bekanta dig med leden och underlag.

Re-ride; Lär dig hur kurvor och hopp känns med god kontroll.

Free-ride; Åk och ha kul och försök hitta de alternativa som finns lite varstans men känn dina gränser. Visa hänsyn mot andra cyklister och vandrare. Stressa inte cyklister som du kommer i kapp, passera när du blir framsläppt. Alla ska få ha kul och njuta skogen.Om du stannar undvik att göra det där sikten är begränsad till exempel bakom krön, kurvor och hopp.Cykla / gå eller knuffa inte cykeln i nedförs lederna mot åkriktningen.

Vid olycka

Vid olycka där ambulans behövs kontakta 112. Förklara vilken led du är på och ungefär vart du befinner (högt upp eller långt ned). Räddningstjänsten är insatta i hur lederna går att vart de ska åka. Be om möjligt någon att möta upp personalen från räddningstjänst och ambulans.

Tips:
Ladda ner 112-appen. Den anger din position om olyckan är framme.

Frågor och svar

Hur vet jag att min cykel är tillräckligt bra för att klara flowtrails?
I princip kan du cykla flowtrail med vilken cykel som helst. Då underlaget är lite sandigt lämpar det sig inte för smala däck, som på en standardcykel. Du kan cykla med en standardcykel, men det blir svårare och inte lika kul. Ett styre som är axelbrett gör att du har bättre kontroll på cykeln och det blir lättare att cykla flowtrail. Bra bromsar är viktiga. Även om lederna är byggda så att du knappt behöver bromsa eller trampa utför, kan du behöva bromsa kraftigt om det dyker upp ett hinder. som att du kör ifatt en cyklist eller det ramlat ett träd över leden.
Det ser så lätt ut när andra cyklar. Hur gör jag för att bli lika bra på att cykla flowtrail utför?
Det finns några knep för att snabbt cykla bättre.
1) Sänk sadeln när du cyklar utför
2) Ställ dig upp på tramporna så att cykeln kan röra sig under dig.
3) Böj på armarna, peta ut armbågarna för bättre kontroll och försök vara avslappnad, mjuk och följsam när du rullar utför.
4) Låt cykeln följa kurvan och låt blicken titta dit du ska, ut ur kurvan. Våga luta cykeln i kurvan för bättre grepp.
För fler tips så kan du boka en introduktionskurs. De finns vissa datum och du hittar dem här.  
Är det vanligt med olyckor på Kottaberget?
Nej, det är det tack och lov inte. Visst händer det att cyklister kör omkull. Det händer oftast när någon vill tänja på gränserna och utmana sig. Den största riskfaktorn är för hög fart första åket. Testkör alltid långsammare än vad du behärskar, för att veta vad som händer i leden. Det gäller alla leder och hopplinjer, och vid varje besök. ta en paus och fyll på med energi och vatten. När cyklisten är låg i energi eller fysiskt trött ökar risken för felbedömningar och olyckor. Låt inte kompisarna hetsa dig. Välj din fart och cykla efter din förmåga.
Kan jag försäkra mig mot skada på mig och min cykel?
Kolla med ditt försäkringsbolag. En olycksfallsförsäkring är bra att ha. Kolla med ditt försäkringsbolag att den verkligen omfattar mountainbike. genom att vara ansluten till en cykelklubb kan du ha en försäkring som gäller vid träning och tävling med klubben. Kolla vad den omfattar om du cyklar på egen hand.
Kan jag hyra skyddsutrustning på Kottaberget?
Under säsongen 2025 kommer vi ha några enklare hardtail inklusive hjälmar för uthyrning. Tyvärr har vi inte fullfacehjälm, ryggskydd eller liknande att hyra ut ännu. Du kan boka din hyrcykel här.