Teknikpark

Parkkarta

Nivåer

Grön gradering

Gröna flowleder passar för cyklister med små hjul eller för nybörjare. Snäll lutning både uppför och utför. Cykeln bör ha bredare däck än en standardcykel och bra bromsar. Springcykel fungerar fint i Leken i Teknikparken. Rullbara hopp i hopplinjen och bra start för den som vill testa att hoppa. Vi rekommenderar fulldämpad cykel för den som vill börja hoppa.

Blå gradering

Lederna passar för dig som är nybörjare och som cyklar lugnt eller för dig som är mer erfaren och vill testa fart och hopp. Det finns utmaningar och hopp även för den som normalt behärskar röd led. Hitta linjerna! I blå led behöver du en mountainbike med skivbroms. Blå hopplinje är bra för den som behärskar gröna hopp.

Röd gradering

Rullbara flowleder för dig som behärskar farten i blå. Stora hopp eller höga dropp för dig som åker allt. Ställer krav på på fart och kontroll i luften. Öva hopp i teknikparken innan du testar hoppa i röda leder. Hardtail rekommenderas endast om du är erfaren. Fulldämpad rekommenderas för dig som vill ta steget och testa att hoppa i röd led. Fullfacehjälm och skydd rekommenderas. Röd hopplinje för dig som tryggt behärskar hoppen i blå linjer.

Leken

Bara barn

Sväng in i barnflowen och känn hur det är att åka din allra första flowiga tur. Här får du cykla på egen hand, utan föräldrarna. Här är det bara barn som cyklar. Och ni gör det så bra.

Barnflow

Nästa steg är att susa utför din första riktiga flowtrail. Känn hur det kittlar i magen och hur bra du svänger. Trampa uppåt och kör igen. Snart är du redo för att åka till stora flowtrailsområdet.

Lillpumpen

Känn hur det kittlar skönt i magen när du åker över guppen. Snart märker du att du kan skapa fart genom förflytta dig på cykeln. Det är så roligt, och du längtar efter att testa stora pumplinjen på leden Tur.

Hoppen

Sköna gröna

De första två gröna hopplinjerna. För dig som vill värma upp eller testa hoppkunskaperna. Börja lugnt och känn hur du kan öka på höjd och längd vartefter.

Bussiga blå

När du hoppar bekvämt i de gröna linjerna är det dags att testa de blå hoppen. Det finns två olika nivåer. Börja försiktigt och känn efter. Snart flyger du tryggt över hoppen.

Roliga röda

En röd och en rödare hopplinje. För dig som vill och kan. Här är det höga hopp i röd och rödare svårighetsgrad. Två branta påfarter endast för den med full skyddsutrustning eller skills.

Centralen

Toalett

Vid Centralen hittar du en toalettbyggnad med kodlås. Koden får du när du betalat för ditt trailpass.

Trailpass

Cykeluthyrning

Vi har några enklare hardtails för uthyrning. För att vara säker på att det finns cyklar när du kommer bör du boka i förväg. Tid för utlämning av cyklar: klockan 10.00. Tid för inlämning av cyklar: klockan 16.00 Pris: 500 kr

Boka här

Ta en paus

Vid Centralen hittar du flera platser att vila, fika och grilla på. Det finns också bänkar vid Mellanstationen och vid Talltoppen.

Karta

Introduktionskurs

Vill du få till tekniken för att bli en bättre flowcyklist? Boka introduktionskursen. Detta är en jättebra present till någon, eller till dig själv. Grunderna du lär dig har du nytta av i skogen eller i downhillparken också. Kursen ges vid utvalda datum.

Datum kommer

Hoppkurs

Vill du lära dig hoppa. Vid utvalda datum kommer det erbjudas hoppkurser i teknikparken. Vi kommer erbjuda olika nivåer på hoppkurser, så boka den som passar dig. Introduktion till att hoppa är bra för de flesta, då tekniken även kan finslipas.

Datum kommer

Invigning teknikpark

Invigning av teknikparken sker i maj eller juni 2025. Håll dig uppdaterad för datum på hemsidan eller våra sociala medier. Vi hoppas på en bra vår så att det torkar upp snabbt. Sista finishen på hoppen ska göras innan vi kan öppna. Läs mer om teknikparken på hemsidan.

Datum kommer

Frågor och svar

Vad är en teknikpark?
Teknikparken på Kottaberget är utformad så att du ska kunna öva dig för att känna dig trygg att cykla flowtrail, men också bli bättre på de olika sakerna som dyker upp i en flowtrail. Som till exempel kurvor och hopp. Teknikparken är indelad i Leken, ett område för barn med allt från springcykel till större cyklar. Sen finns barnflow, en grön led där även vuxna kan testa sin första gröna led. I Minipump kan du öva pumpteknik eller hur det känns att cykla över grupp. Hopplinjerna har en pedagogisk stegring i svårighetsgrad i 6 olika nivåer. Från grönt, mörkgrönt, till blått, mörkblått, rött och svart. Röd och svart hopplinje rekommenderas endast till dig som klarar att hoppa i minst blå hopplinje.
Vad behöver jag för utrustning för att cykla i Teknikparken?
Du behöver en mountainbike med fungerande bromsar och en godkänd cykelhjälm. Ska du hoppa rekommenderar vi minst ryggskydd och cykelhjälm, och helst full skyddsutrustning inklusive fullfacehjälm. Är du ovan men vill hoppa rekommenderar vi att du börjar med en fulldämpad cykel. Det är mer förlåtande i landningen än en hardtail. I Leken cyklar du med den cykel du äger, lånat eller hyrt.
Jag vill verkligen lära mig att hoppa. Hur gör jag?
Vi rekommenderar att du bokar en hoppkurs. Du hittar datum för hoppkurser på nedan. Du kan också ta hjälp av instruktionsvideor på Youtube, fråga någon som kan och försiktigt testa dig framåt. Det är viktigt att du står med tyngden över pedalerna hela tiden och att du inte drar i styret. Att lära sig hoppa olika typer av hopp och bli trygg i det tar ofta hundratals försök. Att lära sig tekniken hur det går till att lätta från backen går däremot snabbt med hjälp.
Hoppkurser.
Vad gör jag om någon kör omkull?
Varna andra så att det inte kommer fler cyklister. Kalla på hjälp så att en person stoppar fler cyklister från att köra i banan. Kolla hur personen som kört omkull mår. Det är vanligt att den som kört omkull snabbt vill flytta sig från banan, men innan man vet om personen är skadad är det säkrast för den som kör omkull att ligga still. Vid befarad nack- eller ryggskada får personen inte flyttas. Ring 112. Uppge Kottabergets teknikpark eller vilken flowtrail den skadade personen finns.
Nu när jag läst om skador känner jag mig osäker. Vågar jag verkligen testa teknikparken eller flowlederna?
Självklart gör du det. Det är viktigt att du inte cyklar över din förmåga vad gäller fart. Så länge du känner dig trygg med farten, tar ett lugnt första åk i alla nya banor och leder du kör, ser till att äta och drick för att hålla dig pigg, så är cyklingen väldigt trygg och säker. Störts risk är om du kör för fort, cyklar över din förmåga, bromsar eller vrider på styret häftigt eller cyklar på en cykel som inte har vettiga bromsar eller inte är anpassad för mountainbikeleder. Vill du bli bättre snabbare kan du boka en introduktionskurs. Läs också fler tips hur du cyklar säkert här (kommer sen).