Dags för nästa
äventyr
Kottaberget Bike Arena

Kottaberget Bike Arena

Cykla flowigt

Du lättar från sadeln genom att stå på pedalerna och gör dig mjuk och följsam i armbågar och knän. Du låter cykeln och lederna göra jobbet. Du kommer till första kurvan och vågar luta cykeln lite. Nu känns det plötsligt lätt. Magen pirrar skönt. Du cyklar flowigt.

Färggradering

Grön gradering

Gröna flowleder passar för cyklister med små hjul eller för nybörjare. Snäll lutning både uppför och utför. Cykeln bör ha bredare däck än en standardcykel och bra bromsar. Springcykel fungerar fint i Leken i Teknikparken. Rullbara hopp i hopplinjen och bra start för den som vill testa att hoppa. Vi rekommenderar fulldämpad cykel för den som vill börja hoppa.

  • Grön utför

  • Grön Uppför

Blå gradering

Lederna passar för dig som är nybörjare och som cyklar lugnt eller för dig som är mer erfaren och vill testa fart och hopp. Det finns utmaningar och hopp även för den som normalt behärskar röd led. Hitta linjerna! I blå led behöver du en mountainbike med skivbroms.

  • Blå utför

  • Blå uppför

Röd gradering

Rullbaraleder för dig som behärskar farten i blå. Stora hopp eller höga dropp för dig som åker allt. Ställer krav på på fart och kontroll i luften. Öva hopp i teknikparken innan du testar hoppa i röda leder. Hardtail om du är erfaren. Fulldämpad rekommenderas för dig som vill ta steget och testa att hoppa i röd led. Fullfacehjälm och skydd rekommenderas.

  • Röd utför

  • Röd Uppför

Gröna leder

Stationen

500
m
Gruvan

Stationen är en bra start för den som är ny cyklist. Detta är den led som tar dig ut ur flowtrails-området och tillbaka till parkeringen. För att komma till ledstart cyklar du uppförsled Botten, som konstigt nog ger en härlig skjuts utför mot första bron. Leden startar vid område Gruvan. Du kan cykla en kort rundslinga, broarna runt, eller hela varvet från entré till Gruvan och tillbaka. Vid Gruvan kan du se slutet på de två leder som kanske blir din nästa tur, Lill-Erskine eller Slukhålet. För att nå dem cyklar du uppför till startplats Stollen. Håll utkik efter Kottabergetstrollet längs vägen. Vid Stollen kan du välja led Slukhålet eller Lill-Erskine, eller cykla vidare upp till Mellanstationen.

Lill-Erskine

300
m
Stollen

Cykla uppförsled Botten till platsen Stollen. Ta höger och susa utför slutet på den långa leden Erskine. Du får testa stora kurvor och gupp eller hopp. Allt går att rulla över. Denna led är perfekt att testa efter grön led.

Blå leder

Slukhålet

400
m
Stollen

För att komma till Slukhålet väljer du uppförsleden Botten. Efter några minuters cykling uppför når du platsen Stollen och ser skylten Slukhålet, som pekar till vänster. Rulla utför i pumplinjen eller välj spåret bredvid. Några sköna svängar väntar innan farten ökar. Ett par hopp dyker upp mot slutet, men allt är rullbart om du kör lugnt. Denna led passar bra att cykla efter Lill-Erskine. Sen är du redo att fortsätt upp till Mellanstationen och testa leden Tur eller Erskine. Namnet Slukhålet uppstod då ledbyggarna fastnade i den djupa lera som leden bestod innan dränering kom på plats. Det är den djupa dalen längst ned vid bäcken som svalt en och annan stövel.

Ralph

550
m
Oskarstoppen

Ralph bjuder på et bästa av allt. En öppen och bred start, med val av linjer. Obs, du kan dubbla hoppen, men testa försiktigt. Kör som vanligt ett lugnt första åk. Sen väntar flera läckra kurvor, där Ormkurvan kanske ger allra bästa G-kraften. Namnet Ormkurvan kommer av den orm som låg och solade i kurvan en dag. Den verkar tack och lov ha valt andra platser för sitt solbadande.  Nere på Oskarsvägen gör du två val. Du tar uppförsleden Slatten om du vill testa igen eller Erskine för att fortsätt utför. Ralph Erskine är den kända arkitekten som designat flera av husen i Gyttorp. Du kommer kanske tänka på leden när du ser arkitekturen och de böljande taken på 50-tals husen i Gyttorp.

Erskine

700
m
Oskarsvägen

Ta höger vid Mellanstationen till startplats Oskarsvägen eller fortsätta till Toppen och ta leden Ralph först. Erskine går att cykla lugnt utför, men för dig som kan skapa fart är det en kul hoppled med flera utmaningar. Sköna pumpsvängar leder in i skogen och du får jobba ordentligt för att sätta hoppen på slutet. Du kommer ner till leden Stationen. Där kan du välja att åka tillbaka till parkeringen eller köra Botten Upp igen.

Kul

550
m
Talltoppen

Kul är som namnet säger, en av de roligaste lederna på Kottaberget. Det är också den första leden som byggdes, och den tar dig till Mellanstationen, eller så fortsätter du över stora bron och leden Tur hela vägen ner i Gruvan. Allt går fint att rulla, så den passar även dig som är ny på flowtrail. KulTur är namnet på den lokala cykelklubben som har som motto att alltid ha kul på turen. Namnet flörtar i sin tur med kulturreservatet i Pershyttan. Hur fyndig får man vara liksom? Åk nu innan vi hittar på något mer skoj, med namnet.

Tur

790
m
Mellanstationen

Tur är förlängningen på leden Kul som startar vid Talltoppen. Vill du börja Tur uppe på bron cyklar du under den, sen höger direkt uppför den lilla påfarten som byggts. Titta noga till vänster så att det inte kommer en cyklist i hög fart. Släpp i så fall den cyklisten före. Nu kan du rulla nedför vilket ger dig tillräcklig fart upp på bron. Efter bron väntar den berömda pumplinjen. Det går att välja att cykla bredvid pumplinjen men de flesta tycker att den är så kul att de vill köra den flera varv. För fler varv, sväng vänster direkt efter pumplinjen. När du är nöjd fortsätter du utför i sköna kurvor, nedför en kort stenhäll och avslutar i de rullbara hoppen vid Slukhålet. Än så länge har inga cyklister försvunnit i Slukhålet, så du behöver inte vara rädd. Namnet kommer av att ledbyggarna fastnade i leran när sektionen skulle byggas.

Röda leder

Gruvmaja

550
m
Masttoppen

Följ den blå leden GruvMaja så visar hon vägen till Stora bron. GruvMaja krumbuktar i mallighet över jämförelsen med kända downhill-leder. Vår Maja blir allt lite mallig. Gruvmaja som väsen är en ståtlig herrskapsdam i vackra kläder och med en nyckelknippa hängande vid sin sida. Hon vakar över berget och gruvan och visar den som är vänlig vägen. "Är du mot henne vrång" kan hon leda dig rakt i fördärvet, precis som andra väsen som finns i detta område. Ta dig an henne med varsamhet under ditt första åk, så ger hon dig nycklarna till en vansinnigt rolig led.

Nora

1100
m
Masttoppen

Nora-Anna, den fyrfaldiga världsmästarinnan i långdistans har fått ge namn till våra två röda leder. Likt ett sagoväsen dök löparen Anna upp bland Sverige-eliten. Hon sas komma som från ingenstans, även om det inte är sant. Hon kom ju från Nora, därav namnet. Leden Nora tar dig till den spännande och luftiga bron vi döpt till Orten. Bron, som är ett tufft hopp, rekommenderas att testas flera gånger innan du laddar för lång flygtur. Efter bron kan du ta höger för att nå Anna. Till vänster får du rulla vidare på Nora i så hög fart du törs. Det finns tuffare vägval till vänster i leden, med både dropp och svan-hopp. Kom bara ihåg att man inte blir världsmästare på första försöket, utan det kräver noggrant arbete att hitta rätt sätt och känsla. Vi rekommenderar dig som vill hoppa och köra fort, full skyddsutrustning inklusive fullfacehjälm.

Anna

860
m
Orten

Anna är rullbar, men passar bäst för dig som likt vår berömda världsmästarinna Nora-Anna, kan hålla farten ända in i mål. Det finns två linjer att välja på hela vägen ner. Tuff eller tuffare. Välj med förstånd och välj bort flygturen om det blåser. Vi rekommenderar starkt fullfacehjälm och full skyddsutrustning. Anna kan nämligen ta dig upp i det blå eftersom hon är röd.

Uppförsleder

Botten

1500
m
Entré
Botten är den första uppförsled du når. Den tar dig till till startplats Stollen och till Mellanstationen.

Upp

1220
m
Mellanstationen
Vem vill inte nå högsta toppen? Då måste du cykla hela vägen från Botten och Upp.

Rälsen

200
m
Toppen
Kanske känns det nästan som på räls när du trampar den sista biten uppför till den populära leden Raplh.

Järnvägar

430
m
Talltoppen
Uppförsleden som tar dig från Talltoppen och vidare till Masttoppen. Du kör förbi ett speciellt staket. Läs vidare för allmänbildning.

Slatten

350
m
Osakarsvägen
Slatten är genvägen för dig som åkt Ralph och vill köra den igen, eller fortsätta till de andra topparna.

Spåret

620
m
Växeln
Raka Spåret tillbaka till Mellanstationen. Längs denna uppförsled tuffar du på tillbaka, drömmande om dina bedrifter i leden Nora eller Anna.

Frågor och svar

Vad är flowtrails?
Flowtrails är maskingrävda leder som gör det lättare och roligare att cykla. Med doserade kurvor och perfekt lutning flyter du utför och blir plötsligt en bättre cyklist. Det du känner i kroppen är flow. Om du vill ha hjälp att bli en bättre cyklist kan du boka en introduktionskurs. De ges vid utvalda datum. Du hittar dem här (kommer sen).
Är det svårt att cykla flowtrail?
Nej, det är faktiskt lättare än att cykla på stigar i skogen. Lederna är i princip släta och de doserade kurvorna hjälper dig att hamna rätt i kurvorna. När du cyklar utför behöver du enbart koncentrera dig på vägvalet. Inte att trampa eller klara hinder som rötter och sten.
Jag är nybörjare. Vad ska jag börja med för led?
Cykla leden Botten och ta ett varv på stationen. Den ger dig försiktigt rull och en känsla av underlaget. Sen cyklar du uppför till Orten. Välj leden Lill-Erskine. Den tar dig ner till samma plats igen.
När kan jag cykla en blå led?
Det kan du göra vid ditt första besök, även om du är nybörjare. Genom att hålla nere farten, bromsa mjukt innan kurvor eller gupp så kan du rulla nedför alla blå leder. Fler tips är att hålla blicken på leden, dit du ska. Det är extra viktigt i kurvor. Dit du tittar följer cykeln, eftersom kroppen rättar in sig efter din blick. Om du böjer på armbågarna, gör dig mjuk i knäna och lättar rumpan från sadeln, så kommer varje gupp kännas rullbart och roligt.
Måste jag ha en downhill-cykel?
Nej, absolut inte. Den är väldigt jobbig att cykla uppför med. Blå och grön led klarar du med en cykel med ordentliga bromsar och breda däck. En standard-mountaibike med fjädring/dämpare fram. Att ha dämpare både fram och bak gör att cyklingen känns mjukare. Det blir också lite mer förlåtande om du hoppar och inte landar helt perfekt.