Kottaberget

NYTT PÅ KOTTABERGET


Här kan du läsa om vad som händer i stort. Dagliga uppdateringar hittar du på instagram och facebook.

PRESSMEDDELANDE


Broöppning och invigning av första leden


PRESSMEDDELANDE - 16 JUNI 2022 12:59


Den allra första fullängdsleden har öppnat, inklusive flera nya broar. Mäktigast är den stora bro eller viadukt där en led passerar över och en annan under bron.


Leden öppnade den 16 juli, och på plats var ett 60 tal cyklister från delar av Mälardalen. Leden slingrar sig från toppen av Kottaberget och passerar antingen den höga bron för den som vill testa en röd sektion, eller så åker du den blå slingan bredvid bronoch pumplinjen. Sen fortsätter leden hela vägen till botten av berget.


I augusti beräknas uppförsleden att kunna öppnas i sin helhet.

"En av landets längsta flowtrails har öppnat"

Hello world

"1,3 km flowtrail" 


PRESSMEDDELANDE


2,8 miljoner till projektet flowtrails vid Kottaberget


PRESSMEDDELANDE - 17 JUNI 2022 12:59


Tillväxtverket beviljar Nora kommuns ansökan om projektstöd för Kottaberget flowtrails med 2 822 000 kronor. Stödet avser att utveckla infrastruktur för vandringsleder och MTB-leder

Målet med projektet är att skapa ett nytt cykelområde i länet. Flowtrail-området kommer vara en unik och attraktiv besöksplats vilket skapar underlag för besöksnäringsföretag och arbetstillfällen under stor del av året.

Totalt planeras det för sju flowtrails med tillhörande infrastruktur i form av parkering, väg och vandringsleder.

- Vi är väldigt glada för att det nu kan skapas ett nytt attraktivt besöksmål i kommunen, det kommer att innebära nya jobb i Nora kommun för att tillgodose de många behov som uppstår för besökare, säger kommunstyrelsens ordförande Solveig Oscarsson (S)

  Projektet bidrar till destinationsutvecklingen i kommunen genom att skapa ett centrum för cykling i Bergslagen där cykellederna är den primära besöksanledningen, och att skapa ett attraktivt friluftsområde som erbjuder aktiviteter för hela familjen, även för den som inte vill eller kan cykla.

  Projektet finansieras av Tillväxtverket med stöd av europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

  - Kottaberget är ett unikt område som kommer att skapa ännu ett fantastiskt besöksmål i kommunen och som har potentialen att locka turister från hela Sverige att besöka eller semestra i Nora, det kommer också att starkt bidra till att stärka Gyttorps varumärke, säger kommunalråd Tom Rymoen (M)


   Kommentarer:
   Solveig Oscarsson (S) kommunalråd, tel 070-374 33 11
   Tom Rymoen (M) kommunalråd, tel 070-680 94 95
   Cecilia Lundkvist Sundin, Näringslivsutvecklare, tel 070-320 47 00

   Hello world

   "2,8 miljoner till Kottaberget flowtrails"
   "Projektet bidrar till destinations-utvecklingen i kommunen"

   PRESSMEDDELANDE


   ORICA NY SPONSOR TILL
   KOTTABERGET FLOWTRAILS


   24 november 2021

   Gyttorp, Sverige: Orica, världens ledande leverantör av civila sprängmedel, blir ny sponsor till projektet Kottaberget Flowtrails. Samarbetet sträcker sig över tre år och innebär utökade möjligheter för projektet.
   Projektet Kottaberget Flowtrails drivs av BikeinBergslagen AB och Makr konsult AB med visionen att skapa cykelleder av typen flowtrails. Planen är att bygga både uppförs- och utförsleder som passar nya till medelgoda cyklister. Uppförslederna byggs i serpentiner, vilket underlättar cyklingen uppför berget. Väl på toppen av berget kan man välja utförsled av olika svårighetsgrad. Området där lederna byggs ligger i Gyttorp, Nora och det är ett område som byggs i samverkan med markägaren Sveaskog.
   Orica går från och med hösten 2021 in som ny sponsor till projektet, vilket är ett led i företagets arbete med samhällsinvesteringar.


   ”Det är viktigt för Orica att vara engagerad i de samhällen som vi verkar i och vi söker aktivt efter möjligheter att bidra till samhällsutvecklingen. Kottaberget är ett bra exempel på där vi kan gå in och stötta och bidra till en positiv utveckling för orten där vi är verksamma. Vi är väldigt glada över detta samarbete och ser fram emot att se hur Kottaberget utvecklas.” säger Hreidar Gestsson, VD för Orica Sweden AB.


   "Stödet från Orica betyder enormt mycket för oss, både för föreningen Kottabergets vänner och för Fredrik och mig som dragit i gång den här satsningen. Det betyder självklart att vi kan fortsätta att bygga, så att det inte blir ett uppehåll i arbetet men framför allt visar det att det är fler än vi som tror på den här idén. Det visar att vi har lokalt stöd och att det vi gör betyder något för andra, både för företag och lokalbor.” säger Katarina Rönnbacka Nybäck, Bike in Bergslagen och initiativtagare till Kottabergsprojektet.


   "Med hjälp av pengarna från Orica kommer vi kunna skapa en led hela vägen från toppen till botten av berget. Vi kommer att bygga en blå led, som är rolig för alla, och den kommer att kännas lång. Cyklisten kommer åka från toppen med den härliga utsikten över Vikern, passera Yoldiahavets havskant, lämna hygget och komma in i mossbeklädd skog och till slut ana Gyttorps station. Lederna kommer så småningom ha sin startplats i skogen ovanför stationen. Vi kommer bygga en rolig led tillbaka till toppen så att man kan åka varv på varv." säger Fredrik Andersson, trailmaster och grävmaskinist.

   Hello world

   HELA PRESSMEDDELANDET HITTAR DU HÄR:

   Hello world

   LANDSHÖVDINGEN PÅ BESÖK 


   Landshövdinge-stafetten kom till Kottaberget.


   22 oktober 2021


   Det var tint besök på Kottaberget idag, när det var dags för Landshövdinge-stafetten anordnad av Daniel Gustavsson på Länsstyrelsen. Landshövding Maria Larsson var på besök, tillsammans med flera representanter från Nora kommun, men också företagare och föreningar från Nora. I ett tipi-tält kokades det kaffe och diskuterade frågor som om friluftslivet för allmänheten och besöksnäringen.

   Simon Tullstedt från Bergslagen cycling kunde redovisa en toppensommar i regionen vad gäller besökande cyklister och turistchef Håkan Ceder berättade om stort besökstryck hos Noras och Bergslagens företag. Cyklingen i Nora är en stark besöksanledning och Kottaberget kommer bidra till ytterligare fler cyklister. Efter samtal så cyklade vi såklart. Landshövdingen sammanfattde det med att det var en intressant och lyckad dag, och riktigt rolig cykling.


   Alla bilder är tagna av Simon Tullstedt, samordnare Bergslagen cycling

   VILKA ÄR VI


   Bakom Kottaberget flowtrails hittar du oss.